Διεύθυνση: Μαραθώνος 1, Αθήνα
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρόσβαση: Μετρό, στάσεις: Ομόνοια (κόκκινη γραμμή), Κεραμεικός (μπλε γραμμή)
Email: karrasclinic@gmail.com
Ωράριο λειτουργίας: Όλο το 24ωρο Χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών καθημερινά 8:00 – 15:00.
ΚΛΙΝΙΚΗ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.

Ροχαλητό - Υπνική άπνοια

ΑΡΧΙΚΗ/ ΑΡΘΡΑ/ Ροχαλητό - Υπνική άπνοια
Τσολαρίδης Παύλος

Τσολαρίδης Παύλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 201 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Αθήνα

http://myorl.gr

Tηλ: 6945773077

Clinic

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Το ροχαλητό είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο από την κοινωνική άποψη αλλά και από την ιατρική άποψη και τότε είναι που μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική υπνική άπνοια θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Είναι μία παθολογική κατάσταση οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται όλο και πιο αντιληπτές στο ευρύ κοινό. Το ροχαλητό συναντάται τις περισσότερες φορές στην απλή του μορφή, υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που δημιουργεί το σύνδρομο που ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια. Το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά ενώ ένα 25% ροχαλίζουν επί καθημερινής βάσης. Το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους άντρες και τους υπέρβαρους και συνήθως καθίσταται πιο έντονο με την πάροδο της ηλικίας.

Όταν εμφανίζεται κάποιου είδους απόφραξη τότε εμποδίζεται η ελεύθερη δίοδος του αέρα στο πίσω μέρος της μύτης και το στόματος. Η ανατομική αυτή περιοχή που αποτελεί το πιο ενδόσιμο σημείο της αναπνευστικής οδού, είναι ακριβώς η περιοχή εκείνη όπου η γλώσσα και ο φάρυγγας, συναντούν τον ουρανίσκο (μαλθακή υπερώα) και την σταφυλή. Έτσι αυτά συγκρούονται μεταξύ τους και δονούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

 1. Το φύλο. Οι άνδρες ροχαλίζουν 2 φορές συχνότερα από τις γυναίκες
 2. Η ηλικία. Μετά τα 50 ροχαλίζουν πολύ περισσότεροι. Μετά τα 65 ροχαλίζει πάνω από το 50% του πληθυσμού περίπου.
 3. Η μεγάλη κόπωση.
 4. Η κατανάλωση οινοπνεύματος και ηρεμιστικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.
 5. Ο σωματότυπος με ευρύ σκελετό και μεγάλη μυϊκή μάζα, κοιλιά, ισχυρά άκρα και κοντό λαιμό προδιαθέτουν πολύ περισσότερο από τον αθλητικό ή τον λεπτοφυή σωματότυπο.
 6. Το μεγάλο σωματικό βάρος συνδέεται άμεσα με το πάχος των τοιχωμάτων του φάρυγγα και με το αναπνευστικό έργο, λόγο του βάρους του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο πρέπει να μετακινείται σε κάθε εισπνοή. Παρόλο αυτά  υπάρχουν άτομα με φυσιολογικό βάρος πού ροχαλίζουν νοσηρά.
 7. Η στάση του σώματος. Στην ύπτια θέση η γλώσσα τείνει να πέφτει προς τα πίσω και να στενεύει ή να φράσσει τον φάρυγγα.
 8. Σταφυλό-ϋπερώϊο-φαρυγγοπλαστική για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
 9. Σταφυλό-ϋπερωϊοπλαστική με τη χρήση Laser για την αντιμετώπιση του απλού ροχαλητού και της ήπιας μορφής υπνικής άπνοιας
 10. Υπνοπλαστική επίσης για την αντιμετώπιση του απλού ροχαλητού. 
 11. Χειρουργική ρύθμιση της θέσης της κάτω γνάθου για τις σοβαρότερες περιπτώσεις αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

 1. Μία από τις αιτίες είναι η ελάττωση του μυϊκού τόνου της γλώσσας και του λαιμού οπότε η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμα και οι μύες του πλαγίου φαρυγγικού τοιχώματος πέφτουν προς τα μέσα, αποφράσσοντας έτσι τον αεραγωγό και προκαλώντας ροχαλητό όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κατανάλωσης του αλκοόλ ή φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία.
 2. Στα παιδιά με υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και αμυγδαλών και στους υπέρβαρους ενήλικες με εκσεσημασμένη μυϊκή μάζα στον τράχηλο παρατηρείται μεγάλη μυϊκή μάζα των ιστών του τραχήλου.
 3. Σε περιπτώσεις σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, πολυπόδων ρινός, χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, ρινικής αλλεργίας αλλά και εξωτερικών παραμορφώσεων της ρινικής πυραμίδας που προκαλούν απόφραξη της ρινικής αναπνοής με αποτέλεσμα την πρόκληση ροχαλητού.
 4. Επιμήκης μαλθακή υπερώα ή/και σταφυλή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

Είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο το δυνατό ροχαλητό διακόπτεται από συχνά επεισόδια πλήρους απόφραξης ενώ στο απλό ροχαλητό η απόφραξη του αεραγωγού είναι μερική. Στη σοβαρή τους μορφή τα επεισόδια αυτά διαρκούν περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα το καθένα, και συμβαίνουν περισσότερες από επτά φορές την ώρα. Δείκτης μικρότερος του 5 θεωρείται φυσιολογικός πολλές φορές όμως οι ασθενείς μπορούν να εμφανίσουν από 30 έως 300 περιστατικά άπνοιας κατά την διάρκεια της νύχτας. Αυτό οδηγεί στην ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα και εν συνεχεία στην εντατικότερη λειτουργία της καρδιάς. Το άμεσο επακόλουθο της υπνικής άπνοιας, είναι η διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου του ατόμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που καθιστά το άτομο ανεπαρκές στην οδήγηση ή στο χειρισμό μηχανημάτων. Σαν όψιμο τέλος επακόλουθο είναι η εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης και η διόγκωση του καρδιακού μυός.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση. Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση για να εντοπισθεί το σημείο και το μέγεθος της απόφραξης. Το απλό ροχαλητό και το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Όσον αφορά την συντηρητική αντιμετώπιση για τα άτομα που για τον οιονδήποτε λόγο δεν μπορούν η δεν θέλουν να υποβληθούν σε επέμβαση γίνεται η εφαρμογή συνεχούς θετικής πιέσεως με τη χρήση ρινικής μάσκας CPAP, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για την χειρουργική αντιμετώπιση υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως:

 1. Σταφυλό-ϋπερώϊο-φαρυγγοπλαστική για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
 2. Σταφυλό-ϋπερωϊοπλαστική με τη χρήση Laser για την αντιμετώπιση του απλού ροχαλητού και της ήπιας μορφής υπνικής άπνοιας
 3. Αμυγδαλεκτομή στις περιπτώσεις υπερτροφικών αμυγδαλών
 4. Διαφραγματοπλαστική για την αντιμετώπιση της μεγάλης σκολίωσης ρινικού διαφράγματος
 5. Χειρουργική ρύθμιση της θέσης της κάτω γνάθου για τις σοβαρότερες περιπτώσεις αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. 

Προκειμένου να πετύχει η θεραπεία  είναι απαραίτητη η αλλαγή του τρόπου ζωής καθώς και η διακοπή του καπνίσματος, μείωση του σωματικού βάρους, η τακτική σωματική άσκηση και όλα όσα συμβάλουν σε έναν υγιή τρόπο ζωής. 

Τελευταία άρθρα από τον/την Τσολαρίδης Παύλος

Αποκατάσταση απόφραξης δακρύων (Δακρυοασκορινοστομία)
Αποκατάσταση απόφραξης δακρύων (Δακρυοασκορινοστομία) Στην εξωτερική γωνία του ματιού παράγονται δάκρυα, τα οποία ενυδατώνουν το μάτι και καταλήγουν στον δακρυϊκό ασκό και εν συνεχεία μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου φτάνουν στη μύτη. Μέσα…
Φλεγμονή αδενοειδών εκβλαστήσεων
Φλεγμονή αδενοειδών εκβλαστήσεων Η χρόνια φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων αποτελεί υπερπλασία του λεμφικού ιστού οφειλόμενη σε χρόνια φλεγμονή ή σε αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού.   Τα συμπτώματα που…
Κογχοτομή – Κογχοπλαστική
Κογχοτομή – Κογχοπλαστική Οι ρινικές κόγχες είναι προεξοχές στο εσωτερικό της μύτης και λειτουργούν ως φίλτρα, αποτελούνται από κόκκαλο και καλύπτονται με ρινικό βλεννογόνο. Προκειμένου να μην προκαλείται η…
Ροχαλητό - Υπνική άπνοια
Ροχαλητό - Υπνική άπνοια ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Το ροχαλητό είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο από την κοινωνική άποψη αλλά και από την ιατρική άποψη και τότε είναι…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

18/10/2018 - Κωνσταντίνος Π.
18/10/2018 - Κωνσταντίνος Π.
14-03-2019
14-03-2019
13/10/2018
13/10/2018
ORL ATHENS CLINIC
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ AΘΗΝΩΝ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς ORL ATHENS CLINIC είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.